Saturday, May 19, 2012

M.I.B

Assalamualaikum~
Pakcik makcik...dah mencekik ke belom ?~~


"TAK LAWAK anamuzakkar . Sekian " kata seorang invisible man. 


Hurmmm =.= . Suka hati lah !


Nak test arab jap . Kaifa halukum ? Bikhair jiddan ? Alhamdulillah . Ash'uru bissururi wal farah fi hazhal yaum . Hal antum aidhon ? Alhamdulillah . Aiceyh~
Alhamdulillah. Thummalhamdulillah. Thummalhamdulillah.


Ikhwati fillah. Jangan terkejut dengan GFnye tajuk di atas. Mat saleh ~~Hee :D
GF ke ?? Hurmm...abaikan (spt biasa) . Tau kan MIB ? Tak tahu ? Alhamdulillah~ baiknye ikhwah2 sekalian. Yang tahu pun alhamdulillah. Peka sungguh ikhwah2 sekalian. MIB ialah Men In Black. Cerita tu memang best~ Dulu tengok seronok2. Sekarang alhamdulillah dah faham, so mindset dah lain dah. Anasir2 dakwah memasuki minda sewaktu menonton semula cerita ini. MashaAllah. Subhanallah. Menarik sungguh ! Banyak persamaannya. Hehe.


Will smith dipilih untuk menyertai MIB. Ooooohhhh~(keterujaan...Will smith tu) . Okay. Cool. Pukul kang. Dia dipilih sebab dia NYPD yang unik dalam kaca mata K (org tua satu lg tu). Once dia masuk MIB tu, die kene tukar identiti. Lupakan masa lalu. Tukar semua lah. Jadi orang baru. Jadi org MIB yg lain dr org lain. Dia kene buat apa sahaja untuk menyelesaikan tugasnya dalam MIB tu iaitu melawan alien (sumpah mengarut~). THE END
(tengok sampai tu je semalam tapi alhamdulillah tercelik mata)


OK. Sekarang masanya untuk compare. Macam Maths plak.


Let    


Will Smith = Anda
MIB = D&T
NYPD yang unik = Student yg O.S.E.M  (ada logam ~~)
K = Murabbi
Tukar identiti = Hijrah diri
Masa lalu = Masa jahiliyyah
Orang baru = Da'ie
Lain dr org lain = Ghuraba'
Tugasnya = TH


Substitute lah masuk dlm perenggan dia atas. Haha. Menyusahkan ? Usaha tangga kejayaan tau. Hendak seribu daya x hendak seribu dadih. Eh. Dalih laa... Ok. Aku perasan ke'typo'an aku . Hehe. Kepada yg terasa~  :P


"Manusia seperti logam. Terpilihnya mereka semasa jahiliyyah. Terpilihnya juga mereka semasa Islam. Sekiranya mereka faham."











=.=
renungan sementara
apa logam kita ye?
apa logam aku ?
hurmmm...sedang mencari


4 comments:

Ana Pengembara said...

Inshaallah nanti akan terjumpa logam itu.

Shukran akhi. Terharu.
T______T

first person to read this (ouch)

Inspector Saahab said...

ok aku memang tak tahu MIB. -.- sorry

secondly, kreatif abihs!

apa logamku ? jua masih mencari. dah guna google map tp blum jumpa :'(

Ana Pengembara said...

Potensi akan sia-sia jika tidak disedari.

Potensi dan kehebatan akan sia-sia jika tidak tahu menggunakannya

Tahu menggunakan potensi pada perkara yang tidak betul lebih teruk dari tidak sedar dan tidak tahu menggunakannya.

Penggunaan dalam hidup adalah banyak bergantung kepada apa yang mempengaruhi hati manusia.

anamuzakkar =.= said...

:'(
sahabat2 ku dah semakin matang
sob3
Subhanallah~ JOM same2 gali logam !