Thursday, March 15, 2012

MARDHATILLAH


assalamualaikum  ^___^
dimulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim
subhanallah . alhamdulillah . allahuakbar
allahumma salli ala muhammad
senyum2 selalu

alhamdulillah masih diberikan peluang oleh Allah untuk meminjam nyawa yang diberiNya ini .
nikmat nyawa adalah antara nikmat terbesar dari Allah buat kita.
muhasabah diri, contoh
kalau orang dah bagi pinjam, mesti kita kena jaga baik2 kan.
kalau yang sewa pulak kita kenalah bayar kan.
biar orang tu tak marah.
biar orang percaya kat kita dan akan bagi kita pinjam lagi.

begitu juga nikmat nyawa yanng Allah bagi sebijik kat kita ni.
kita kena pelihara sebaik2nya.
macam mana? buat perkara2 yang baik agar usia kita tidak sia-sia.
kena bayar sewa.
macam mana? bayar dengan amalan2 ibadah kepadaNya, yang wajib, yang sunat.
barulah Allah tak marah, malah redha.
Allah akan bagi kita pinjam lagi kerana Allah percaya kita akan jaga baik2.

ingatlah brothers n sisters, segala yang kita buat semata2 untuk mendapat redha Allah.
Tuhan yang bagi kita wujud.
kita study untuk redha Allah.
kita kerja untuk redha Allah.
kita tolong mak ayah untuk redha Allah.
"redha Allah terletak pada redha ibu bapa".
kita makan, tidur, jalan, tulis blog :) , post kt fb semua untuk redha Allah.
Allah Allah Allah.
hanya redha Allah yang akan membawa kita ke syurga.
"seseorang itu masuk syurga bukan kerana banyaknya amalannya, tetapi kerana keredhaan Allah"
post yang sebelum ni berkaitan juga
"kerja untuk siapa?"

gambar di atas menunjukkan bahawa kita perlu berusaha mengejar dan menggapai redha Allah.
semampu yang boleh.
inshaAllah Allah akan melihat usaha kita dan meredhainya.
amin~

wallahu taala a'lam
^_____^
suka2 lah senyum. sebab ianya fitrah~

3 comments:

Inspector Saahab said...

this is good.
untung la terer bahasa arab T___T

irfan said...

untonglah terer bahasa syurga...
bila nk ajarorg plak

Inspector Saahab said...

Inspector likes ur comment on muzakkar's entry ;)