Friday, July 26, 2013

Zhon


“Rabbana atina fiddunia hasanah, wa fil akhirati hasanah, waqina ‘azabannar”

Saban waktu kita membaca doa tersebut. Setiap kali doa pasti kita akan meminta kebaikan daripada Allah SWT di dunia dan akhirat. Dan juga supaya kita dijauhkan dari azab neraka.

Dalam kehidupan kita, apa yang kita inginkan hanyalah perkara-perkara yang baik. Kerja yang stabil pendapatannya, keputusan peperiksaan yang cemerlang, isteri atau suami yang soleh dan solehah, anak yang taat dan macam-macam lagi.

Kalau kita renungkan sejenak, pernahkah Allah tidak memakbulkan doa kita? Di saat apabila kita berdoa, pasti Allah akan dengar. Persoalannya, bilamana Allah sudahpun memenuhi kehendak kita, adakah kita bersyukur?

Nikmat-nikmat dan kecintaan-kecintaan manusia seperti yang ana sebutkan di atas sememangnya sesuai dengan fitrah manusia. Semua orang sayang anak-anaknya. Semua orang sayang hartanya. Dan semua orang pastinya menginginkan hidup yang senang. Tak salah untuk mencintainya asalkan tidak melebihi cinta kita kepada Allah. Persoalannya lagi, mampukah kita meletakkan cinta kita yang paling utama itu untuk Allah SWT?

“Aku bersama sangkaan hambaKu”  
(Hadith Qudsi)

Kita, manusia seringkali berdoa dan berdoa dan berdoa kepada Allah agar Allah menolong kita. Tetapi, apabila doa kita tidak dimakbulkan, kita pun mula berprasangka denganNya.

“Allah memang tak sayang aku kot.”

“Kenapa Allah bagi aku kesusahan sedangkan orang lain boleh je hidup senang. Ini tak adil.”

Naudzubillah. Moga kita tidak tergolong dalam golongan yang berprasangka dengan Allah. Bila mana kita berprasangka dengan Allah, samalah dengan kita berputus asa dengan rahmatNya.


Sesungguhnya yang berputus asa daripada rahmat Allah hanyalah orang-orang yang kafir." 
(Yusuf, 12 : 87)

Kebaikan di dunia bukan sekadar kesenangan dan kemewahan dari segi materi sahaja. Terlalu banyak kebaikan yang Allah berikan kepada kita tanpa kita sedari. Udara yang nyaman dan percuma. Rasa sedih. Rasa gembira. Dan kebaikan yang paling agung yang Allah dah beri kepada kita, tanpa kita minta. Nikmat Islam dan iman itu sendiri.

“Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan untuknya, Allah beri kefahaman dalam agama.” 
(Hadis Sahih, riwayat Bukhari dan Muslim)

Cukuplah hidup kita dengan kita mengenal dan memahami agama kita sendiri. Kita mungkin lihat orang-orang yang Allah lebihkan nikmat dalam bentuk materi bahagia. Tapi, hakikatnya, hati dan fitrahnya meronta-ronta kerana tiada agama di dada.

Biar miskin manapun kita di dunia, percayalah, kalau kita faham agama kita, nescaya Allah akan membantu kehidupan kita di dunia. Tak perlulah kita hitung nikmat Allah kerana takkan dapat terhitung. Tetapi, hitunglah diri dan amal kita. Kerana amal kita yang akan membawa kita kepada redha dan rahmatNya.

Ada masanya, kita akan merasa gembira saat Allah memberikan kita kejayaan, kesenangan, bahkan ilmu yang mendalam tentang agama. Dan pada masa yang sama kita akan merasa seolah-olah disebabkan oleh usaha kita semata perkara itu kita Berjaya perolehi. Maka akan timbullah perasaan riak, takabbur, sum’ah, ‘ujub dan sebagainya. Moga Allah menghindarkan kita daripada perasaan-perasaan ini. Allah ajarkan kepada kita cara untuk menangani kegembiraan kita. Tatkala Rasulullah SAW dan para sahabat berjaya menawan semula kota Mekah, mereka merasa sangat gembira. Ramai manusia berbondong-bondong memeluk Islam dari segenap kaum di Tanah Arab.  Allah menurunkan surah An-Nasr yang bermaksud kemenangan.

Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya, sesungguhnya Dia amat menerima taubat. 
(An-Nasr,110 : 3)  

Haruslah kita bertasbih, bertahmid kemudian beristighfar. Kerana apa? Segala kebaikan dan kejayaan kita bukanlah kerana usaha kita. Allah yang berkehendak. Salahlah kita kalau kita menganggap kejayaan kita, mungkin dalam dakwah adalah jasa kita semata. Dengan beristighfar, kita akan sedar bahawa segalanya hanyalah atas jasa Allah SWT.

Hidup kita hanya untuk Allah. Dan hanya untuk mengecap rahmatNya. Kerana hanya dengan rahmatNya, kita dapat bertemu denganNya.=.=
inshaAllah
ana akan post at least seminggu sekali
Moga Allah mempermudah
Yosh !

*sedih dan malu kat diri sendiri sebab tak dapat join himpunan aman mesir.
Moga Allah merahmati dan meredhai mereka-mereka di sana
Moga Allah memberikan kemenangan buat Islam dan Mesir
dan janji Allah itu pasti !


No comments: