Tuesday, May 29, 2012

Galaxy S V +___+

Assalamualaikum.


Hari ni anamuzakkar nak cerita pasal handphone. Biasalah kan. Anak muda. Handphone lah yang menentukan keremajaan dan kemanusiaan seseorang pada zaman sekarang. Tak gitu. Bukan semua oranglah tapi 'mostly'.


"No way. S five ?? I want it !" kata seorang omputeh.


Hee. Ana nak cerita satu cerita ni. It is more to analogy. Ana dapat analogi ni daripada senior ana yang ana respek. Uhibbuhu fiLlah. Dia cerita...


Katakanlah kau ada awek. Dah lama korang bercinta. Bercinta bagai nak rak (laci tak nak ke =.= ?). Pastu tiba2 awek kau ni mintak putus sebab die ade balak lain. (Amboi bahasa~ KL nye). So, pada saat ni, mesti kau sedih kan. Sedih sangat2. Mandi tak wangi. Makan tak sendawa. Tidur tak berdengkur. Ish3. (Buruk benor~). Tapi, pada suatu hari tak lama selepas tragedi tu, ade seorang hamba Allah ni datang kat kau. Pastu die bagi handphone Galaxy S III sebijik  :O (wooiiii~ana nak jugak). Mestilah kau rasa seronok gile2 kan. Boleh call mak, ayah, member2, online setiap masa. Awek tadi mesti ko dah tak kisah dah. Yang penting kau dah dapat S III. S III tu. (mmm~lazatnya S III...uhuk2..dunia2~). Nampak tak. Dapat hadiah handphone terus bahagia bagai dunia engkau yang punya. 


Okay. Time ni ana dah pelik dah die cter pasal ni. Time usrah kot  o.O  Pastu die sambung...


Kalau kita tengok balik sirah Rasulullah SAW. Ketika 'tahun bersedih' Rasulullah SAW. Saidatina Khadijah dan bapa saudara baginda, Abu Talib meninggal dunia. Time tu Nabi Muhammad sedih sangat2  :'(
Tapi, time tu, Allah yang amat sayangkan Rasulullah SAW bawak baginda pergi jalan2. Pastu Allah bagi Galaxy S V.  Allah bagi perintah solat. Rasulullah gembira sebab Allah dah bagi kepada baginda handphone untuk sentiasa berhubung langsung dengan Allah SWT yaitu solat.


Lepas die cerita ni. Ana rase macam "Aah lah...Subhanallah". Ana rase sangat terkesan dan terharu  :')
Allah bagi kite hadiah dan anugerah yang sangat berharga yaitu solat. MashaAllah. Alhamdulillah. Satu handphone yang mendekatkan kita kepada Allah SWT. Bukan handphone buatan manusia yang segelintir manusia guna untuk kepentingan diri dan semakin jauh daripada Allah. Jadi, sahabat2, jagalah solat kita. Allah dah janji kita akan terjaga daripada melakukan perkara2 mungkar.


"Sesungguhnya solat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar"
(Al-Ankabut : 45)
"Sesungguhnya ada seorang hamba yang solat pada waktu malam. Apabila waktu pagi, dia mencuri." Baginda menjawab "Sesungguhnya apa yang dibaca (solat) itu akan mencegahnya."
(HR Imam Ahmad)


Usahalah untuk khusyu' dalam solat. Macam mana ?


Set in your mind that you are performing your solah right in front of Allah. Allah is watching you. Perform your solah as if this is the last solah you will be performing. Understand the meaning of your Fatihah and Dua Iftitah with your heart. 














=.=
Selamat menunaikan solat dengan sebaik2nya 
Doakan ana juga dapat solat yang maqbulan min 'indiLlah (diterima oleh Allah).
Hayya 'alassolah~
Hayya 'alalfalah~





Sunday, May 27, 2012

Antara CINTA dan PAKSAAN



Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Wajib jawab tau...selama ni jawab ke tak ? Muhasabah diri. Hehe.

Antara cinta dan paksaan. Bukanlah diri ini hendak bermadah cinta antara dua insan. Bukan juga untuk mengisahkan tentang perjodohan yang telah ditentukan keluarga. Tapi ada kaitan sebenarnya. Hurmm. Ade ke  =.= ?? Loading jap...........Tak kot.

Kalau kita perasan, dalam kehidupan seharian kita, kita buat perkara yang kita cinta sahaja. Yang terpaksa mesti kita dah jauhi dan mengelak dengan bersungguh. Contoh perkara yang dicintai dan digemari remaja pada zaman langit terbuka ini, tidur, main game, dengar lagu k-pop (sambil menari2 lagi) dan tengok cerita korea berjam2,main masak2 (????), shopping dan lain2 lagi yang sewaktu dengannya. Suka je. Bila2 boleh buat. Kalau bagi benda2 ni 25 jam sehari pun mesti mereka suka.

“Wah. Macam mana kau tahu benda2 yang aku suka ni. Paranormal ea?” kata seorang remaja yang dicensoredkan (sambil mata bersinar2 teruja). 
Mereka melakukan perkara2 di atas sebabkan mereka ‘cinta’. Mana ada orang paksa tidur dari pagi sampai petang. Mana ada ibu bapa paksa anak2 main game. “Ahmad !! Main game ! Kalau tak main, derhaka !”. Tak lojik la woi. Aseef. Benda2 yang segelintir remaja ‘terpaksa’ buat contohnya sidai kain, basuh pinggan, tolong mak, study hari2 (....), dan seumpamanya. Mereka buat tapi dengan muka masam, merungut, dan muka2 buruk yang lain. Kalau yang tidak sila angkat tangan dan tepuk dada anda dan cakap tahniah. Anda orang yang baik.

Kesimpulannya di sini, kita lakukan semua perkara kalau ikut lojiknya mestilah kerana cinta. Seseorang itu memuji dan memuja kekasihnya dan juga benda2 yang dia suka seperti k-pop (ana ambil contoh ini kerana sedang hangat diperkatakan...sensasi sikit~ouch) sebab apa? Sebab cinta. Sanggup lakukan apa2 sahaja. Lautan api sanggup ku redahi. Ranjau berduri sanggup ku renangi. Eh, ekstrimnya...ranjau pun direnangi. Api kena sikit pun dah menangis. Pigi daaa...

Dalam beribadah pula, kita tanya semula diri kita sendiri. Kerana cinta atau terpaksa ?  =.=
Kalau kerana cinta, mestilah kita tak terasa berat untuk melakukannya. Kalau kerana cinta, mestilah kita akan rasa manisnya. Kalau kerana cinta, kita akan terasa ibadah itu paling utama. Cinta kepada apa ? Cinta kepada Allah Al-Rahim. Allah yang Maha Mencintai.

Dalam beribadah, memanglah solat itu wajib. Kewajipan kita so nak tak nak kita kena buat. Ramai yang solat kerana kewajipan. Tetapi, mereka terlepas pandang dengan kepentingan khusyuk dalam solat. Bagaimana hendak khusyuk? Niat ikhlas kerana Allah. Bagaimana hendak ikhlas? Jawapannya, ibadah kerana cinta kepada Allah. Mengharapkan redha dan cintaNya. Kalau seseorang itu sangat cintakan Allah, nescaya dia bukan hanya melakukan yang wajib, malah melakukan lebih daripada itu. Dia akan rasa tak nak lepas dari mengingati Allah. Sentiasa mengharapkan redha dan rahmatNya dalam setiap perkara yang dia lakukan. Mereka akan gelisah dan takut kalau Allah marah pada mereka. Sentiasa di dalam hati mereka, matlamat mereka hendak menatap wajah Allah di syurga kelak. Nampak tak. Kita cinta kepada Allah, kita dapat balasan cinta daripada Allah kerana Allah Maha Mencintai hambaNya yang bertakwa. 

Ada juga di antara manusia yang mengambil selain dari Allah (untuk menjadi) sekutu-sekutu (Allah), mereka mencintainya, (memuja dan mentaatinya) sebagaimana mereka mencintai Allah; sedang orang-orang yang beriman itu lebih cinta (taat) kepada Allah....
( Al-Baqarah : 165  )


Saat kita mencintai seseorang, kita rasa dia baik, suci, tak ada cela...
Ingatlah bahawa Subhanallah, Maha Suci Allah daripada segala kekurangan....maka Allah paling layak dicintai...

Saat kita mencintai seseorang, mulalah nak puji melambung....
Ingatlah bahawa Alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah SWT...maka Allah paling layak dicintai...

Saat kita mencintai seseorang, dialah yang terbaik, terhebat, perfect dan segala bagai....
Ingatlah bahawa Allahu Akbar, Allah Maha Besar, Allah The Almighty...paling power sekali...paling perfect...maka Allah paling layak dicintai...

Saat kita mencintai seseorang, kita risau orang itu marah kat kita, tak suka kat kita...cepat2 minta maaf
Ingatlah Astaghfirullahalazim, aku memohon kemaafan kepada Allah cepat2...

Allah Maha Mencintai hamba-hambaNya, jadi jangan biarkan cinta Allah bertepuk sebelah tangan.



Perasaan cinta dan suka itu fitrah manusia. Perasaan ini datangnya daripada Allah maka Allah lah yang paling layak dicintai  ^____^









=.=
Sedang bosan di rumah...
Tapi mujur ada buku2 yang seronok untuk menemani semenjak dah clash dengan tv ni...
Muahahaha~~ (syukur..)




Saturday, May 26, 2012

fardhu ??

Assalamualaikum
Salam sejahtera
Salam 1 Malaysia


(ooppsss!~)


Macam pembaca berita daa. Baca skrip. 
Tak perlu tanya ! Ana sihat, Alhamdulillah. Hehe. Nak tanya soalan tu kan ? 
Antum kabare ? Waras ? Wes mangan ? Mugo2 waras lan warek~
(Translation : Antum apa khabar ? Sihat ? Dah makan ? Moga2 sihat dan kenyang~)
Hari ni belajar bahasa Jawa ye. Subhanallah. Indahnya bahasa Jawa ciptaan manusia yang juga diilhamkan oleh Allah SWT sendiri. Sape lagi hebat daripada Allah. Allah tahu semua bahasa kot~ Bahasa Jawa, Melayu, English, Irish, Orang Asli....(perlu saya teruskan lagi ke? tak tersebut laa  =.= )


Tajuk di atas agak fiqh. Ana bukan ahli dalam Usul fiqh ataupun Feqah. Sama sekali tidak tapi mencuba. Sikit2. Tambah pengetahuan. Doakan ana. Aamiin~


Persoalan "fardhu ??" ditimbulkan di sini kerana mungkin ramai yang terkeliru antara fardhu ain dan fardhu kifayah. Hurmm. Ini ta'rif fardhu ain dan fardhu kifayah ye sahabat2. Mostly semua orang tahu kot~ Daaa


Fardhu Ain ialah perkara yang wajib ditunaikan oleh setiap umat Islam. Jika tidak ditunaikan maka berdosa. contohnya seperti solat, puasa, zakat, cari ilmu dan sebagainya. Ringkasnya fardhu ain ini wajib dibuat dan dilakukan oleh individu, setiap dari kita yang bergelar Muslim. 

Fardhu Kifayah pula ialah perkara yang wajib dilakukan oleh sebahagian anggota masyarakat untuk menjaga kepentingan Umat Islam. Jika diabaikan atau tiada siapa pun yang melakukannya maka seluruh masyarakat berdosa. Contohnya menguasai ilmu atau kepakaran dalam sesuatu bidang seperti pendidikan, teknologi, perubatan, kejuruteraan dan perkara lain yang boleh mendatangkan kepentingan kepada Ummah.


Sumber : http://addienblog.blogspot.com/2011/05/permulaan-ibadah-mengenal-fardhu-ain.html


Ana copy paste. Jimat masa. Hee. Hurmmm. Apa nak cakap tadi  =.= ??


"Alamak budak ni. Serabut lah. Panas aku ! Aku balik lah kalau camni." kata seorang hamba Allah.


Haa. Nak dapat dah ni. Sabar. As-sobru minal iman. Istighfar~ Astaghfirullahalazim. 
Okay. Orang terkeliru dengan Fardhu Ain dan Fardhu Kifayah. Kalau kita lihat sekarang di Malaysia, Alhamdulillah ramai yang melaksanakan Fardhu Ain dan Fardhu Kifayah ini. Tetapi, kekeliruan mereka adalah apabila mereka menganggap fardhu ain itu hanyalah solat, puasa, zakat, haji, solat jumaat dan seumpamanya. Mereka terlepas pandang pada suruhan2 Allah dan juga larangan2 Allah yang lainnya seperti tutup aurat, jaga hubungan baik dengan manusia, berbuat baik pada ibu bapa, berjihad, berakhlak mulia, amalkan sifat2 mahmudah, jauhi perkara2 lagha, jaga pergaulan lelaki perempuan dan banyak lagi sebenarnya.


Kita boleh lihat sekarang ini ada muslim yang baik, muslim 'so called' sederhana, muslim sekadar nama, muslim yang jahat, muslim lalang, muslim...(bla bla bla)... Kenapa jadi macam ini ? Hurmm  =.=


Mereka menganggap bahawa menjadi baik dan memahami agama adalah Fardhu Kifayah. Di sinilah terletaknya kekeliruan pada mereka2 ini. Mereka menganggap ustaz dan ustazah je yang kena baik, ikut sunnah Rasulullah SAW, tutup aurat full, berakhlak mulia, tundukkan pandangan kalau nampak makhluk berlainan jantina. Pemikiran manusia sudahpun terU-turn sebegitu sekali. Pandangan masyarakat, tudung labuh itu ustazah, berkupiah dan baca quran selalu itu ustaz, atau budak surau. Pfftt~ Stop it people ! 


Mereka juga menganggap kerja dakwah hanya untuk ustaz dan ustazah sahaja. Hurmm. Kalau kita lihat realiti umat sekarang lah ye. Ada berapa je ustaz dan ustazah dalam dunia ni ? Mampu ke mereka untuk berdakwah dan menasihati semua orang2 yang lain yang bukan ustaz dan ustazah. Padahal kalau kita tengok, mereka semua muslim jugak. Allah tak sebut yang dakwah ni untuk mereka sahaja. Allah tak ciptakan ustaz dan ustazah dan juga budak2 sekolah agama sahaja sebagai hambaNya dan khalifah di muka bumi. Hello !~ 





''Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: ''Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.'' (Al-Baqarah:30)

Allah sebut dalam Al-Quran Al-Karim 'SEORANG' ye sahabat2. So, ustaz, ustazah, budak2 sekolah agama, imam2 je ke manusia ? Habis tu anda2 semua ni ape ke bendenye ? Jelaslah kerja dakwah ini juga FARDHU AIN ye sahabat2 !! Ulang suara : kerja dakwah ini juga FARDHU AIN ye sahabat2 !! Ia akan menjadi Fardhu Kifayah hanya jika keadaan umat mostly sudah memahami Islam dengan sebenar2nya. Masa tu, baru Fardhu Kifayah. Tapi, sekarang belum lagi lah kawan. 


"Weh, bro. Aku pun kena berdakwah lah macam ni ? Owh... Mulai sekarang, nama aku Ustaz Abdullah. Muahahaha. " kata hamba Allah tadi.


Nampak tak hamba Allah di atas ni. Baru je cakap kat atas. Buat dakwah je terus2 ustaz. Haih~ Jadi, sahabat2, tiada lagi alasan untuk kita tidak berdakwah kerana ianya Fardhu alias Wajib. Tak cukup ilmu dan pengalaman ? Cett. Dulu ana pun rasa macam itu. Tapi sampai bila ? Kita belajar engineering, memanglah takkan pernah cukup ilmu agama di dada. Tapi, kita ada aqal Allah telah kurniakan. Banyak cara untuk berdakwah ooii~ Dakwah FB. Dakwah blog =.=  . Ajak orang gi surau. Sharing2 ayat quran pastu tadabbur. Usrah (hehe!ini best). So, usahakanlah dan rajin2kanlah diri untuk memperlajari ilmu agama. Pergi ceramah. Pergi usrah. InshaAllah bertambah ilmu. Fahami ilmu itu. Fahami juga Al-Quran dan As-Sunnah. Mungkin ambil masa yang lama tapi menuntut ilmu is a non-stop process sampai kita mati. 


Jadi, sahabat2, no more  "I tak sedia lagi lah. Tak mampu. Bukan bidang I kot." ataupun "Siapalah aku ni ? Ilmu ciput je. Baik aku dengar ceramah, sembahyang dah lah." ataupun " Aku seganlah. Tak nak lah." Pukul kang~ 


Psst psst... Ada satu cerita. Nak baca tak ? (kisah apa nak ke tak nak~huehuehue) 
Ada seorang pemuda A ini yang sering berdakwah. Ada seorang pemuda B menemuinya dan berkata,  

"Abang, perlu ke saya dakwah ? Saya rasa tak layahlah. Abang bolehlah pengalaman abang banyak. Abang dah belajar banyak. Ilmu abang tinggi. Saya ni apa ada..." 

"Umur abang 35 tahun. Pengalaman abang memanglah lagi banyak dari kamu. Abang dah hidup 35 tahun di muka bumi ni. Awak tu umur 25 tahun, mestilah ada pengalaman 21 tahun kan. So, adalah juga pengalaman. " jawab pemuda A. 

"Eh, betul jugak tu. Tapi ilmu saya tak tinggi. Nanti salah pulak bagi ilmu kat orang." 

"Hurmm. Soal itu ye. Ilmu abang pun tak tinggi. Kalau awak nak tahu, abang belajar akaun dulu. Sekarang ni jadi cikgu akaun. Ramai yang ingat abang ni ustaz. Pfftt~ Kita ni dakwah bukan nak suap ilmu kat orang. Kita dakwah supaya orang memahami Islam dengan sebenar2nya. Memahami dengan hati. Ramai muslim sekarang Islam pada nama. Islam pada MyKad. Tapi, gaya hidup mereka, bukan Islam. So, kita nak ajak orang kembali kepada Allah. Faham ?" 

"Faham kot. Abang tunjuk ajar lah." 

"InshaAllah. Faham dengan hati tau. Awak dah ada dah drive untuk berdakwah. Ingatlah selalu. Ilmu itu milik Allah. Kita harus syukuri. Salah satu cara untuk kita syukurinya ialah menyebarkannya. Walaupun sikit. Kalau awak rase bende tu baik. InshaAllah bermanfaat untuk orang lain.


Sekian cerita daripada ana. Hehe. Baru terfikir. Yang bahagian2 atas cerita tu dengar kt IKIM.FM . Ustaz Hasrizal yang cerita. Tapi tak habis dengar. Hehe. Terima kasih Ustaz.






Agama Islam itu adalah nasihat.










=.=
Hurmm..ade sebulan lagi cuti ~ Aaargghhh!!
Ya Allah, kuatkan hati ini untuk terus bertarbiyyah dzatiyyah~
Aamiin....
Issue report dah jadi blastocyst dah, inshaAllah sedang fertilise dalam laptop..hehe
Habis cuti ni siaplah jadi baby inshaAllah
Sahabat2, doakan anamuzakkar !

Wednesday, May 23, 2012

Daun Kering


Assalamualaikum warahamatullahi wabarakatuh

Okay. Mulai hari ini tiada perkataan ‘aku’. Azam ana tak nak ber’aku’2 dalam blog ni. Hee.

Antum apa khabar ? InshaAllah ok2 saja. Sihat wal’afiat lah hendaknya ya. Senyum2 selalu. InshaAllah sihat. Muahaha  :) Ana sihat. Alhamdulillah. Letih dan lega. Letih sebab menjalankan operasi menghapuskan daun2 kering sekeliling rumah. Lega sebab dah solat dhuha. Betul kata orang2 solat dhuha ni menenangkan. Aahhh~

Kali ni ana hendak membicarakan tentang satu analogi yang baru sahaja turun dari langit akibat kemalangan di angkasa raya. Hehe.

“Penipu ! Pukul kang.” Kata orang itu. Alaa. Orang itu lah.  (Abaikan karut-marutan ini)

Okay. Bukan turun dari langit. Tumbuh dari tanah. Time mencakar daun2 kering tadi. Ana dengan yakinnya mencuba mencakar daun kering dengan sekali lalu sahaja. Pakai cakar je. Hasilnya sikit je daun kering yang tertarik. Buat penat je.

“Itulah, malas sangat !” kata orang itu lagi.

Eh, pleeease. Anak soleh tau. Huehuehue (lame tak nampak org gelak kt fb cmni). Disebabkan keinsafan yang melanda diri, ana pun mencakar daun2 kering itu dengan teliti. Satu2. Kalau yang tertinggal tu, kenalah patah balik untuk menariknya. Rasa seronok dan penat pun ada. Sebab kerja ana adalah hasil yang osem. (Eh, betulkah penggunaan perkataan ‘mencakar’ daun kering ni. Hmm. Biarlah.)

Tiba2 terdetik dalam hati ini. Tersedar. Kalau kita kerja sambil lewa dan tidak berstrategi. Hasilnya hampagas atau hampeh. Tarik sekali lalu, secara random akan dapat sikit daun kering. Tarik satu2, dan patah balik kalau ada yang tertinggal akan dapat lebih banyak daun kering. Hehe. Mentol terkeluar untuk menulis analogi ini.

Perkara ini ada kaitan dengan D&T. Faham tak? Kalau faham, senyap. Jangan bagitau dulu (macam teka-teki pulak daa). Tahniah lah kalau dah faham. Okay. Sekian, terima kasih.

“Wooii, mane boleh ! Aku blurr lagi ni =.= “ kata orang itu kali ketiga.

Okay. Kali ni enta berguna wahai ‘orang itu’. Semua orang tahu, kalau kita buat kerja tidak berstrategi memang lah tidak produktif dan muntij (efisien). Samelah dengan dakwah dan tarbiyah.

Katalah antum nampak sasaran mad’u yang banyak. Antum pun rambang mata disebabkan semangat yang combusting dalam diri untuk berSH. So, antum pun ajaklah ramai2. Buatlah satu kuliah tentang EPL. Ramai gile datang. Semangat antum bagi pengisian. Pam pam pam. “Haa. Ambik kau. Seronoknya !! Muahahaha~” monolog yang mungkin ada dalam hati antum. 

Antum rasa ini akan mempercepat pertambahan bilangan kader2 dakwah. Tapi, antum terlupa. Antum terlupa yang mereka perlukan follow up. Boleh jadi mereka tidak dapat memahami dengan betul2. Belum faham dengan hati. Tak dapat nak digest. Belum dapat lagi fikrah yang cuba disampaikan. Ataupun mungkin ada yang macam “Poyolah abang ni. Aku dah tahu benda ni. Aku dah pernah baca dah. SPM lah weh.”  =.=

Katakanlah team dakwah antum adelah dalam 2 3 orang. Mad’u dalam 50 orang. Haa. Camne tu. Mulalah antum akan rase susah dan rasa futur (down). Tak muntij. Lainlah kalau antum dan 2 orang lagi kawan tu memang super saiya tahap sepuluh kuasa enam ratus tiga puluh. Itu mungkin jadi.

Jadi, kalau nak muntij, kenalah berstrategi dan bersabar. Lihat semula analogi di atas. Yang part tarik daun kering satu2 tu. Memang lah sasaran kita nak ramai. Tapi, prosesnya biar lambat asal faham. Setelah kita mentarbiyyah mereka. Kita perlu buat follow up. Nampak tak. Macam daun2 kering yang ketinggalan. Kena tarik balik. Boleh jadi, mereka dah nak faham dah. Tapi lepas tu, kosong. Mereka akan terus tertanya2 dan rasa malas nak tahu lama2. Ataupu mereka akan rasa dilupakan dan terus melupakan pengisian yang diberi.

Kita memang tak dapat mengetahui hati2 mad’u kita. Kita tak tahu mereka dah faham atau belum. Jadi, tugas da’ie lah untuk terus menyuntik fikrah kepada mereka agar kefahaman mereka bertambah dan juga menjentik hati mereka. Kita manusia yang lemah dan kadangkala alpa. Allah sahaja yang Maha Mengetahui, Allah A-'Alim dan tidak pernah lupa akan hambaNya.


"Tiada daun yang gugur tanpa Dia mengetahuinya" (Al-An'am : 59)

Rasanya itu sahaja. Pada pagi yang hening ini. Sambil ditiup angin kipas berkadar FULL. Hehe. Wallahua’lam.





=.=
Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku...
Kuatkanlah hati ini untuk terus berdakwah di jalanMu..
Selamatkanlah perjalananku untuk ke Shah Alam
Weee~excited nak berBG semula setelah sekian lama
cioww

Monday, May 21, 2012

eh, lupa pulak =.=

Pekhabaq orang kampung tenet ??


Eh2, lupe pulak.
Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh


Haa... baru betul. Manusia lupa. Manusia alpa. Biasakan dengar orang cakap :


"Alaa.. Biasalah. Manusia. Lupa."


Sebab apa kita biasa dengar ayat di atas dan keturunannya. Sebabnya, manusia memang lupa. Selalu. Pengakuan berani ---> anamuzakkar mudah lupa  =.=


Dalam bahasa Arab, manusia = insan. Insan membawa makna lupa. Asal perkataannya ialah 'nasia' iaitu lupa.
(Tolong betulkan kalau salah pak2 sheikh arab sekalian~barakallahu fikum)


Hurmm... Manusia memang tidak boleh terlepas dari lupa dan melakukan kesilapan. Tapi wajarkah jika kita terus-menerus membiasakan diri dengan ayat di atas. Membuatkan kita selesa dengan keadaan lupa kita disebabkan oleh kebiasaan. Dasawarsa ini, manusia kian lupa akan tanggungjawab mereka terhadap keluarga, masyarakat, apatah lagi agama dek kerana leka melayan hiburan dan perkara2 yang tidak memberi manfaat LANGSUNG. Choyy. 


"Enjoy sampai tak ingat dunia !! TERUK !" kata orang tersimbah cat lutsinar. 


Amboooiii... sampai tak ingat dunia ?? Dunia pun tak ingat, akhirat babai lah. Ada orang kata "World world jugak, akhirat jangan lupa."  (mana lagi penting dalam kata2nya ?)  =.=  ??


Yang lelaki,
Sibuk dengan sukan sana sukan sini. Cawan sana cawan sini. (cawan=cup)  Lagi... Tayang badan, ayat awek, pakai shorts... Nampak tak kelalaian lelaki zaman sekarang ni ? Borak2 pasal bola, borak pasal awek, borak pasal ***
Astaghfirullahalazim


Yang wanita pula, 
Sibuk dengan nak cantik tang sini nak cantik tang situ. Makeup tebal, tudung pendek, baju ketat, pukul2 laki.... Nak slim, mulalah berabeh duit. Kelalaian wanita sekarang. Borak2 pasal gosip, artis, lelaki, jualan murah...
Astaghfirullahalazim


Manusia memang lupa. Oleh itu, kita kena berusaha untuk mengingatkan diri selalu. Setiap masa, setiap detik. Supaya kita tak tersasar dari jalanNya yang lurus. 


Lupakah kita yang kita ada Tuhan yakni Allah yang 24/7 memerhati kita ?
Lupakah kita bahawa qudwah hasanah kita yang sepatutnya ialah Muhammad SAW ?
Lupakah kita pada pegangan kita yakni AlQuran dan AsSunnah ?
Lupakah kita tanggungjawab kita sebagai hamba Allah iaitu EPL (Extreme Purpose of Life) ?
=.= ??


Allah berfirman dalam surah Al-Ma'un ayat 3 dan 4


"Maka celakalah orang mendirikan solat. Iaitu mereka yang dalam solatnya lalai."


Manusia yang lalai menunaikan tanggungjawabnya Allah dah katakan celakalah atas mereka. Hendakkah kita sedemikian rupa ? 


Waktu yang Allah beri kepada kita ialah 24 jam sehari. Sebenarnya tak ada masa kita nak berhibur secara melampau ni. Tak sempat kalau kita ingat semua persoalan di atas ni. Apa action kita untuk semua ni ?


Kita sepatutnya bersyukur atas nikmat Allah yang Allah beri ini. Nikmat Allah tidak terkira. Hembusan nafas takkan antum kira kot. Gerak mata kita. Kesenangan dan ketenangan. Semuanya uncountable nouns. Semua yang kita nampak dan tidak nampak. Lupa ke ? Atau buat2 lupa ?


Tertarik dan tersentuh dengan satu perenggan buku "Pemuda Islam Yang Dijanjikan"


Sebahagian besar dari kalangan umat Islam sedang mabuk dan dipesongkan daripada identiti mereka sendiri. Umat ini lupa tentang hakikat risalah Islam, sedangkan ianya masih tercari-cari apakah sebab kewujudannya dan apakah pula tujuan keberadaannya di dunia. Ia tidak mengetahui siapakah musuh dan siapa pula temannya. Ia tidak mampu melihat jerat2 yang telah dirancang untuk memerangkapnya di dalam kegelapan, serta racun2 yang telah dibancuh untuk menyakitinya di sebalik minyak dan manisan hidup yang zahir. Ia tidak nampak apa yang sedang dihunus ke arahnya; beliung2 pemikiran yang tajam, yang bakal meruntuhkan. Semuanya digambarkan di dalam bentuk yang cukup menarik dan bercahaya, berselindung di sebalik slogan2 yang cukup menipu daya. Ia menamakan kufur itu kebebasan, kefasikan itu sebagai satu seni, dan kerosakan itu sebagai kemajuan. Ia membentuk prasangka bahawa ketumbuhan adalah daging dan fatamorgana adalah air yang sebenarnya !


Jadi, ikhwati fillah. Kealpaan kita mungkin disebabkan oleh persekitaran. Disebabkan oleh kesibukan dunia. Kesibukan menyara keluarga. Hawa nafsu. Hasutan syaitan. 










Konklusinya, kita hendaklah berbalik kepada ajaran AlQuran dan AsSunnah. Jika kita lupa, carilah sahabat yang mampu mengingatkan kita. Sering2lah muhasabah diri dan bertanya kepada diri sendiri, betulkah perbuatan yang antum lakukan. Sentiasalah berdoa kepada Allah supaya sentiasa mentapkan iman kita. Carilah redha Allah dalam segala yang kita lakukan berlandaskan syariatnya. Hanya keranaNya. Murni keranaNya.


"Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau pesongkan hati Kami setelah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada Kami limpah rahmat dari sisiMu, Sesungguhnya Engkau jualah Tuhan yang melimpah-limpah pemberianNya" 
(Ali Imran : 8)


=.=
hmmm... nak cakap apa ek ?
macam mana nak buang sifat pelupa ?
sedang mencuba~











Saturday, May 19, 2012

M.I.B

Assalamualaikum~
Pakcik makcik...dah mencekik ke belom ?~~


"TAK LAWAK anamuzakkar . Sekian " kata seorang invisible man. 


Hurmmm =.= . Suka hati lah !


Nak test arab jap . Kaifa halukum ? Bikhair jiddan ? Alhamdulillah . Ash'uru bissururi wal farah fi hazhal yaum . Hal antum aidhon ? Alhamdulillah . Aiceyh~
Alhamdulillah. Thummalhamdulillah. Thummalhamdulillah.


Ikhwati fillah. Jangan terkejut dengan GFnye tajuk di atas. Mat saleh ~~Hee :D
GF ke ?? Hurmm...abaikan (spt biasa) . Tau kan MIB ? Tak tahu ? Alhamdulillah~ baiknye ikhwah2 sekalian. Yang tahu pun alhamdulillah. Peka sungguh ikhwah2 sekalian. MIB ialah Men In Black. Cerita tu memang best~ Dulu tengok seronok2. Sekarang alhamdulillah dah faham, so mindset dah lain dah. Anasir2 dakwah memasuki minda sewaktu menonton semula cerita ini. MashaAllah. Subhanallah. Menarik sungguh ! Banyak persamaannya. Hehe.


Will smith dipilih untuk menyertai MIB. Ooooohhhh~(keterujaan...Will smith tu) . Okay. Cool. Pukul kang. Dia dipilih sebab dia NYPD yang unik dalam kaca mata K (org tua satu lg tu). Once dia masuk MIB tu, die kene tukar identiti. Lupakan masa lalu. Tukar semua lah. Jadi orang baru. Jadi org MIB yg lain dr org lain. Dia kene buat apa sahaja untuk menyelesaikan tugasnya dalam MIB tu iaitu melawan alien (sumpah mengarut~). THE END
(tengok sampai tu je semalam tapi alhamdulillah tercelik mata)


OK. Sekarang masanya untuk compare. Macam Maths plak.


Let    


Will Smith = Anda
MIB = D&T
NYPD yang unik = Student yg O.S.E.M  (ada logam ~~)
K = Murabbi
Tukar identiti = Hijrah diri
Masa lalu = Masa jahiliyyah
Orang baru = Da'ie
Lain dr org lain = Ghuraba'
Tugasnya = TH


Substitute lah masuk dlm perenggan dia atas. Haha. Menyusahkan ? Usaha tangga kejayaan tau. Hendak seribu daya x hendak seribu dadih. Eh. Dalih laa... Ok. Aku perasan ke'typo'an aku . Hehe. Kepada yg terasa~  :P


"Manusia seperti logam. Terpilihnya mereka semasa jahiliyyah. Terpilihnya juga mereka semasa Islam. Sekiranya mereka faham."











=.=
renungan sementara
apa logam kita ye?
apa logam aku ?
hurmmm...sedang mencari


Wednesday, May 16, 2012

reversible reaction

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Moga2 antum mendapat RAHMAT dan BARAKAH dari Nya
Aaamiiinn...


Semalam dah post. Hari ni post lagi. Ini die tindak balas kebosanan di rumah. Hehe. Astaghfirullah. Tajdid niat ya bakal ahli qubur, anamuzakkar. InshaAllah lillahi ta'ala. Mardhatillah.


Tajuk kali ini agak 'chemistry' sikit. Hmmm. Jangan pengsan. Tak perlu pun. Bunuh diri je. Hahaha. Jangan jugak. Tak cium bau syurga. Baik mati syahid. Aseef melencong. 


What is the meaning of a reversible reaction? 
Answer scheme : A reversible reaction is a reaction when a reactant is converted into a product and vice versa through different process and condition (Disediakan oleh anamuzakkar =.= )


Tindak balas ada yang reversible. Contohnya.....(x igt)...cari sendirilah. Dalam proses itu, tenaga ataupun kata orang Jawa, energy yang cukup diperlukan supaya tindakbalas itu boleh berlaku. Yang cukup ye. Energy yang diperlukan tinggi. High amount of energy (bagi org Jawa yg membaca). Kinetic energy zarah2 akan meningkat. Frequency of collision and the effective collision between particles increase. Akhirnya, jadilah produk yang kita mahukan.


"So, what's ur point anamuzakkar ? Don't waste my time ." kata orang yang mahu dikenali tapi malu =..=


Sabarlah ! Eeiii. Aku pukul kang. Oopss. Aseef lagi. Untuk menjawab soklan orang yang malu di atas, mungkin potongan ayat Allah SWT ini ada kaitan. Aku rase lah. Dengan hati  ^^


"Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri."(Al-Ra'd : 11)


Biasa dengar kan ayat ni ? Cukup jelas untuk difahami.
Manusia berubah. Manusia boleh berubah. It all starts in yourself. 


Reaction yang dibebelkan dia atas ialah PERUBAHAN.
Ianya reversible. Manusia boleh jadi BAIK dan boleh jadi JAHAT.
Tetapi dengan adanya energy, iaitu USAHA.


Mata ini telah melihat banyak rakan dan sahabat yang berubah dengan dahsyatnya. Masha Allah. Aku bersyukur sekali dengan Allah SWT. Sahabat2 yang aku sayangi telah diberikan hidayah. Kalau sem lepas, ceramah elak2. Alasan nak study. Tapi sekarang, dialah antara yang paling semangat pergi usrah dan berdakwah. Allahu Akbar. Terharu sementara~ 
:')  menangis kegembiraan ...sob3


Mata ini juga telah melihat beberapa rakan yang berubah ke arah jahiliyyah. Mereka semakin hanyut. Tapi diri ini hanya mampu menegur2 kecil sahaja. Sedih rasanya. 
:'(  menangis dengan penuh harapan kepada Allah.


Aku sering berdoa agar Allah berikan petunjukNya kepada rakan2ku yang masih terperangkap dalam jahiliyyah. Berilah initiation step untuk diorang ubah diri diorang, ya Allah !


Begitulah manusia. Kadang kita terlupa dan terleka. Nama pun manusia, insan. Asal perkataan nisyan. Lupa. Iman kita turun naik. Hati kita pun berbolak-balik. 
Jadi, jaga iman, jaga diri. Berhati-hati di jalan raya. Ingatlah orang tersayang  :P


Wallahul 'Alim  a'lam !~ chow dulu 





Tuesday, May 15, 2012

EPL :O

Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah
thummalhamdulillah
thummalhamdulillah


Alhamdulillahi nasta'inuhu wanastaghfiruh
wana'uzubika min shururi anfusina
wamin sayyiati a'malina
man yahdillah fala mudhillalah
waman yudhlil fala hadialah


(tegur kalau salah perkara di atas~dalam proses menghafal)


Assalamualaikum wbt sahabat2  sekalian
Bertemu lagi kita dalam blog yang sama dengan orang yang sama tapi inshaAllah semakin baik hendaknya. Sihat ? Jom tanya iman kita pula. Iman oh iman, sihat ? Alhamdulillah. Allah yang membolak-balikkan hati. 


Ya Allah, tetapkanlah hati2 kami atas deenMu dan ketaatan kepadaMu
Tajuk kali ini ialah EPL  :O *pengsan*. Dush2. Bukan EPL yang itu. EPL bermaksud... Hmm. Yang tu lah. "Yang mana ? Aku pukul jugak kang " kata orang yang tidak mahu dikenali. Aseef~ EPL yang dimaksudkan di sini ialah Extreme Purpose of Life. Haaa. Nampak tak permainannya di situ. Muahahahahaha~ (gelak jahat..tapi jgn lebih2..x digalakkan). 


51:56....2:30....Nombor yang anda dail ada dalam perkhidmatan. 


Mesti ada. Bukak Al-Quran warna-warni anda semua. Let's check it out !


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


51:56


"Sesungguhnya aku tidak menjadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu" 


Me likey this ayat. This is what we are created for brothers and sisters. oooooooohhh
Ibadah. Ibadah bermaksud mengabdikan diri kepada Allah. Hanya Allah. La ilaha illallah. Tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah. So, macam mana sifat hamba ? Ikut je kan cakap tuannya. Kita manusia ni kena buat apa pulak ? Kena ikut kata Allah lah. Sentiasa. Taati perintahNya dan jauhi laranganNya. Itulah salah satu makna ibadah ni. Kita solat, puasa, haji, zakat, baca Quran kerana Allah. Itu semua ibadah. 


Tetapi... Mungkin ramai tak perasan atau tak tahu. Ibadah bukanlah terhad setakat itu sahaja. Sebenarnya... Sebenarnya... Sebenarnya...Dragon Ball ade 7 bijik kesemuanya. Heheh  (TAK LAWAK anamuzakkar  =.= ) 


Sebenar2nya, setiap helaan nafas kita ibadah kepada Allah SWT. Tengok balik ayat di atas. Kita TIDAK diciptakan MELAINKAN untuk beribadah kepadaNya. Haa. Bahasa Allah sangat indah. Memang setiap saat, setiap detik, 24:7 lah kita ni hamba Allah. Kita makhluq. Allah Khaliq. Minum ibadah. Makan ibadah. Belajar ibadah. Semuanya ibadah. Sepatutnya. Ada orang yang HIDUP untuk MAKAN. Ada jugak yang tidur BOLA, makan BOLA, mandi BOLA  ( =.=  anamuzakkar tak pernah faham dengan slogan2 ini... ) 


Pelik2. Jujur, aku sendiri pernah terperangkap dalam dunia yang duni tersebut. Tapi, sekarang dah jelas tujuan kenapa kita buat semua benda tersebut. Jadi, ambil tindakan untuk sentiasa cek niat kerana Allah. Semua kita buat kerana Allah. Tak ada lagi kerana mak ayah, kerana awek (teman wanita), kerana kawan. There's no such thing !






2:30



Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: ''Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.'' 
Kita sebagai manusia ditugaskan sebagai khalifah. Apa itu khalifah ? Jawapan buku : Memakmurkan bumi Allah SWT. Memang betul jawapan itu. Tapi macam mana ? 

Pernahkah kita terfikir ? =.=

Khalifah di sini bermaksud Da'ie mengikut pemahaman aku yang marhaen ini. Da'ie apa ?
Orang yang buat dakwah. Dakwah apa ? Mengajak. Pergi mana ? krik krik krik....

Okay.. kene jawab. Senyaplah kau cengkerik. Wacha ! Ajak orang lain menuju Allah.
Kenapa Allah pilih manusia. Pernahkah kau terfikir ? Spesel tak speselnya kita. Ayat atas ni umum ye. Khalifah=manusia. Maknanya Da'ie=Manusia. Bukan seperti mentaliti segelintir masyarakat sekarang. Da'ie=Ustaz, Ustazah, Imam Muda, Pelajar syariah et cetera. 

NO NO NO !

So, soalan trivia sikit. Dakwah itu fardhu ain ke fardhu kifayah sahabat2 ? =..=
Pastinya fardhu ain la kan. Sama seperti solat, puasa, haji dan lain2nya.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okay. Dah jelas Purpose of Life ?? Extreme tu kenapa pulak. 

Haa. Hidup kenalah extreme. Kan3. Sukan pun ade yang extreme kan. Banyak benda yang Extreme yang dilakukan oleh manusia. JADI, memang TAK SALLLAH lah kalau kita extreme dalam melaksanakan Purpose of Life ni dengan Extremenya. Setuju ? Bagus...

Apa lagi guys. Kita enjoy !! Pale otz kau (Aseef~bahasa bandar sikit). Jom kita sama2 menjalankan tugas kita supaya dapat gaji kat akhirat nanti. InshaAllah. Tapi dengan cara yang betul dan ikhlas keranaNya. Itu syarat2nya. Hmmm. 

Marilah menjadi hamba2 Allah yang mukmin yang teguh pendirian supaya kita sebagai manusia2 berbangsa muslim ini terus marak ke hadapan menentang musuh2 kita dan juga musuh2 Allah. Caranya ialah bermula dengan EPL ni.


Post ini agak pendek. Peringatan untuk diri sendiri dan juga sahabat2 supaya kita sentiasa ingat akan Tujuan Hidup kita yang sebenar. Moga Allah sentiasa tsabatkan hati2 kita dalam IBADAH kepadaNya sepanjang masa dan juga atas jalan DAKWAH menujuNya.

EPL yang itu tu termasuk ke dalam EPL yang ni. Mana lagi hebat ?! HEHE  =.=





Saturday, May 12, 2012

Perlu ke =.= ??


Bangun...Assalamualaikum cikgu !

Bismillahirrahmanirrahim....

Allahummaftah ‘alaina hikmataka wanshur  ‘alaina min khazaini rahmatika ya arhamarrahimin.

Rabbisyrahli sadri wayassirli amri wahlul ‘uqdatan millisani yafqahu qauli...
Permulaan yang agak nostalgik. Apa khabar iman, akhlak, akidah, ibadah anda dan saya ? InshaAllah terbaik dan increases directly proportional with time. Huih~ berhabuk 13 inci dah blog ni. Ini gara-gara kesibukan exam sihir kebelakangan ini. InshaAllah result okay nanti. Hee. Tajuk yang hendak dibawa kali ini ialah ‘Perlu ke?’. Hal ini berhubung dengan krisis dalaman yang melanda aku beberapa hari yang lalu. Hmmm.

Sidang pembaca yang dirahmati Allah sekalian,
Konteks yang hendak diketengahkan ialah melakukan perkara yang sia2 . Perlu ke kan ? Haa . Mungkin perkara2 yang sudah terang lagi bersuluh sia2 memang kena tinggalkan. Bye2. Tapi yang hendak disuluh di sini ialah perkara2 yang terkadang kita tak perasan pun perkara itu sia2 dan mungkin berdosa dan juga menghalang redha Allah. Nauzubillah. Sangat takut kalau itu berlaku.

Contoh 1

Terlepas percakapan dan perbuatan. Kita seronok cakap2 dengan orang2 lain, sahabat2 kita, keluarga kita. Bukan main lagi kan. Amboi. Hmm. Tapi kalau kita renung semula....... Bahasa kita kasar ke tak ? Kita cakap biasa2 tu penerimaan diorang macam mana ? Diorang tersinggung ke tak ? Masha Allah.

Jadi, kita kena ubah sikap ni. Menjadi lebih sensitif dan peka. Itukan ciri-ciri seorang da’ie. Kita tak bleh berbicara semberono. Takut2 perkataan2 yang kita lafazkan menghalang kita daripada mendapat redha Allah. Mane boleh. Kita kan nak diredhai Allah. So, kene jaga lah. Rasulullah SAW pernah bersabda dalam hadithnya : “Maka berkatalah kebaikan, atau senyap”. Maksud hadith ini bukanlah suruhan untuk kita sentiasa senyap dan membisu. Sampai .....krik krik krik.... Bukan. Berkatalah perkara2 kebaikan sebanyak mana yang kita tahu supaya orang lain tahu. Kalau dah habis, baru senyap. InshaAllah lidah kita akan lebih terjaga. Hati orang lain pun akan terjaga.

Contoh 2

The stupid black box atau sekarang ni The stupid black card (flat screen). Hehe. Term yang sangat menarik bagi aku. Meh sini tengok gambar benda ni.




Selama ni aku tak sedar. Aku telah dilamuni oleh pancaran2 muzik dan cahaya dari kotak ini. Pointless. Except ceramah2 dalam TV ni lah. Yang tu best. Perlu ke tengok TV ? Sebenarnya ada masa ke kita nak tengok benda alah ni. Jujur, diri ini masih berusaha sedaya-upaya mengurangkan frekuensi menonton TV ini. Doakan aku ! Ya Allah, rabbi yassir wala tu’assir. Kuasa TV ni kuat. Dah lama masuk dalam negara kita. Kalau dulu, kita tengok rumah yang tak ada TV je memang ghuraba’. Tapi ghuraba’ itulah yang betul. Ada kawan aku yang dari kecik mak bapak tak bagi tengok TV pun.

Layar pancaran cahaya gergasi pun adik-beradik die ni jugak. Alaa.. yang orang bayar 8, 10, 15 ringgit nak tengok tu. Haih. Wayang. Penangannya kat Malaysia memang cemerlang. Hampir semua tempat kat Malaysia ade bende ni (nasib Shah Alam x ada~fuhh). Memang best tengok wayang ni. Tapi, kelihatannya ianya membuang masa. Lagi, kita masuk wayang tu kerana Allah ke ? Sepanjang cerita ke kita ingat Allah. Cer angkat tangan sikit yang macam tu. Ish3. Lagi, duduk dalam wayang kan campur2, x asing. Haa. Camne tu. Renung2kan.

Yang kaki download movie pulak. Hurmm. Susah nak komen ni. Tengok TV x, tengok wayang pun x. Tapi, mostly, mesti tengok sorang2 kan. Time tu lah syaitan nak hasut kita untuk terus tengok movie sampai pagi. Nauzubillah. Jadi, jauhkanlah ye. Nak ke berkawan dengan syaitan. X kool kot.

Anamuzakkar mampu bagi dua je contoh. Hehe. Mungkin ni yang penting yang kita terlepas pandang. Banyak lagi perkara2 yang lagha yang kita biasa buat. Tapi, tips untuk mengelak daripada melakukan perkara2 yang sia2 :

1.  Sentiasa ingat mati. Monolog dalaman, “Kalau aku mati sekarang, time aku tengok TV ni husnul khatimah ke ? Lagi best mati syahid kan.” Pastu tutup TV terus.
2. Fikir2 semua perbuatan kita ni perlu ke x ?
 3. Fikir2 Allah redha ke x ? Kita kutuk2, gurau2 dengan kawan kita Allah redha ke ? Gurau ada batasannya. 

Hmmm...
24 jam sebenarnya tidak cukup untuk melakukan kebaikan kalau kita betul2 faham dan menghargai masa. Aik ? Habis tu cane boleh tengok TV dan menyakitkan hati orang ? 

Demi masa. Sesungguhnya manusia kerugian. Melainkan yang beriman dan yang beramal soleh dan juga berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran. (Al-'Asr : 1-3)

Hurmm. So, maximise your time with doing good things. A zikr a day, keeps the stupid black box away. InshaAllah. Sentiasa doa kepada Allah supaya memberikan jalan yang terbaik untuk kita. WA
^^Y